Se ensimmäinen kerta on nyt takanapäin minun ja Vilin osalta. Meidän ensimmäinen toko-kisa on ohi. Vili teki vilit, minkäs teet. Alla kuitenkin yksityiskohtaisempi tilitys tapahtumista.

Kisa alkoi ihan hienosti, ohjaajaa jännitti tuttuun tapaan juuri siinä kisatilanteessa, Vili oli normaali itsensä, valmiina kohtaamaan uusia haasteita. Vilin kisakirja varmennettiin yms. koira oli kivasti hanskassa. Kehään mennessä tuomari kopeloi Vilin, mihin Vili vain oli tyytyväinen saamastaan huomiostaan. Oma paikka löytyi hallin meluisasta päästä.
luoksepäästäväisyys: 10 (*1) Kerrankin Vili malttoi pysyä istuallaan, vaikka häntä ja peppu tekivät hurjaa heilutustyötä, tuttu katse tuli "mä pysyn, pysyn... enkö olekin hieno"
paikallaolo: 10 (*3) Annoin käskyt kuuluvasti, jotta Vili varmasti kuulisi, mitä sanon. Minuutit tuntuivat kuluvan todella hitaasti, mutta lopulta aika tuli täyteen. Tuntui kuin ohjaajat olisivat kilvan kävelleet koiriensa luokse, yritin pysyä muiden perässä. Loppu meni kuitenkin hienosti. Ja tässä välissä vein Vilin takaisin autoon odottamaan.
Sitten alkoi kokeen pisin osuus, hienosti Vili seurasi ja otti kontaktia juuri ennen meidän aloitusta
seuraaminen kytkettynä: 9 (*2) Seuraaminen hyvin keskinkertaista, koira kulki hieman takana, mutta nokka oli kuitenkin kohti oikeata suuntaa.
seuraaminen taluttimetta:  6 (*4) Luulisi, että seuraaminen ei voisi mennä huonomaksi, mutta voi se, välillä nuuskuttelua, raapimistauko, ja perusasento, onko se jotain syötävää.
liikkeestä maahanmeno: 0 (*2) seuraaminen jo lähti löysästi, ja käskyn saatua jäi seisomaan, meni maahan vasta kolmannesta käskystä, joten se jo meni nollille.
Tässä välissä tapahtui katastrofi, kehän laidalta kuului säälittävää uikutusta, Vilin pää nousi 10 senttiä korkeammalle ja sillä hetkellä, kontaktin saaminen koiraan oli mahdotonto tästä lähtien.
luoksetulo: 10 (*3) Tämän liikkeen Vili vain osaa, jopa tälläisen shown jälkeen. Liike oli erinomainen, kunhan aluksi sain koiran perusasentoon, mikä kesti varmaan minuutin.
liikkeestä seisominen: 0 (*2) koira ei lähtenyt ensinnä käskystä seuraamaan, vaan jäi istumaan paikoilleen. Sitten kun sen sai liikkeelle tepasteli perässä kaarrellen, ei uskonut käskyä,vaan jäi parin metrin taakse odottamaan, lopun perusasennon teki hienosti käskystä.
Tässä välissä Vili päätti lähteä lohduttamaan tätä onnettomana vinkunutta koiraa eli kehästä karkaaminen, argh. Tässä välissä olisin halunnut tehdä koirasta rukkaset, koira takaisin kehään ja viimeisen liikkeeseen.
hyppy: 8 (*2) Kumpikin halusi jo pois tässä vaiheessa. Vili kuitenkin hyppäsi hyvin jäi odottamaan, mutta ennakoi perusasennon.
kokonaisvaikutus: 5 (*1) kehästä karkaaminen pudottaa numeron tuohon. Lisäksi tuomari höpisi johtajuudesta, eipä taida auttaa tämän koiran kanssa. Vili kun on Vili, minkäs teet.
->yhteensä 133 pistettä, III-tulos, sij. 9/12 Suhteellisen hyvä tulos, kun ottaa huomioon nolla-suoritusten määrän ja sekä koiran käytöksen.

Toko-kokeen jälkeen kiidimme KASsin hallille ottamaan Vilin kanssa agistartin. Luonnollisesti kisat olivat myöhässä eli ei ollutkaan niin kiire kuin näytti. Startti meni muuten kivasti, mutta Vili meinasi ajautua keppien ohi, lopussa otti kiellon ja kävi esittäytymiskierroksen katsojille, sen jälkeen tehtiin loput kolme estettä. Kisojen jälkeen olikin kiire palauttaa koira kotiin, ja mennä vetämään agia cavaliereille.